Starta internetcafé

Internetcafeér är idag en växande marknad, tack vare: nya stora speltitlar, billigare datorer och att spelintresset bara ökar varje år.

Många har någon gång haft tanken av att öppna ett internetcafé, vi ger er verktygen på denna hemsida för att lyckas. Många internetcaféer går i konkurs första året men det beror oftast på entreprenören och att de använde sig av fel verktyg när de öppnade upp, med rätt verktyg och en drivande entreprenör så kommer ni lyckas!

På denna hemsida kommer vi avslöja hemligheterna alla framgångsrika internetcaféer använder sig av för att bli ett lönsamt internetcafé.

Planering

Innan ni öppnar upp är det viktigt att ni gör upp en affärsplan och en budget för att se hur marknaden och konkurrensen ser ut där just i ert område. Även bankerna och leasingbolagen kan kräva en affärsplan och budget, för mer information hur man går till väga, läs här: Hur man skriver en affärsplan. Det är extremt viktigt att ni förstår vilken beläggning ni kan tänkas ha när ni öppnar upp och var realistiska, en bra riktlinje är att beläggningen är nästan dubbelt så hög på fredag och lördag än övriga dagar. 

Platsen

Idealiska platsen för ett internetcafé är nära skolor, bra buss förbindelser eller där ungdomar rör sig mycket. Det är väldigt viktigt att ni kontrollerar med hyresvärden att ni inte stör grannarna, när ni har öppet sent på nätterna och där mycket ungdomar rör sig. Lokalen måste även ha tillgång till bra ventilation då det blir väldigt varmt på sommaren med datorerna och alla kunder. Bredbandet är en viktigt del för ett internetcafé, ingen vill gå till ett internetcafé där man kan uppleva "lagg". Kontrollera med hyresvärden vad det finns för möjlighet till att skaffa snabbt internet.

Hårdvara

Hårdvaran är den största utgiften ett internetcafé har och därför måste det noga planeras och undersökas var och vad ni ska köpa. Det finns ingen anledning och köpa det allra senaste hårdvaran då det alltid är överprisad. Man räknar med att datorerna ska hålla mellan 3-4 år därför kan ett leasingavtal vara ett bra alternativ. Leasingavtal menas ni betalar av varje månad på på era datorer under denna tiden är det leasingbolaget som äger datorerna tills ny har betalat av allt. En rimlig ränta man kan räkna på när man leasar datoerna är ca 10%, för mer information kolla på : leasa datorer. Det är viktigt att  ta tidig kontakt med leasingbolgen för veta med vilka dataföretag de jobbar med så ni kan försöka pressa ner priset.

 

Mjukvara

CCboot är det perfekta programmet för installera nya spel och uppdatera. Ni behöver inte köpa in hårddiskar och kan aldrig få virus på datorerna

Smartlaunch är ett program som hjälper er att hålla koll på alla medlemmar, skicka ut cdnycklar samt säkerheten på datorer.

Steam är en palttform där man kan samla alla spel på

Nätverk

En annan viktig del är ju nätverket och infrastrukturen. TIll internetcafeer med inte mer än 50-70 klienter så räcker nästan gedigna 'konsumentprodukter'. Med detta menas att ni inte måste beställe hem dyra Cisco routrar, switchar och annat som klassas som enterprise och dylikt. 

Tänk på att man kan spara flera tusen genom att köpa nätverkskabel på storrulle (100m) och därefter klippa och fixa den själv. Verktygen som behövs kostar inte mer än 500kr samtidigt som man sparar flera tusen och man kan dessutom få till perfekta längder.

Om ditt internetcafe väljer att använda sig utav CCBoot så måste ni följa CCBoots rekommendationer på hårdvaran till servern.